Igiena dentară, cunoscută şi ca igiena orală, este procesul prin care se efectuează igiena dentară preventivă pentru evitarea cazurilor de urgenţă dentară. La baza igienei dentare se află regimul de îngrijire dentară efectuat la domiciliu.
Periajul dinţilor este deosebit de important, deşi această operaţiune de sine stătătoare nu va îndepărta calculul (cunoscut şi sub numele de tartru sau placă) care se acumulează în timp. Depunerile de tartru trebuie îndepărtate pentru a reduce riscul durerilor de dinţi, cariilor, afecţiunii parodontale sau chiar pierderea dinţilor.
Igiena dentară profesională se efectuează prin următoarele metode:
• Detartraj ultrasonic;
• Periaj profesional rotativ de lustruire a suprafaeţelor dentare;
• Aparatul de profilaxie AIR FLOW care indepărtează petele de pe dinţi.
Vizitele periodice la stomatolog sunt importante la orice vârsta în vederea menţinerii igienei dentare. Se recomandă pacienţilor vizitele la medicul stomatolog de două ori pe an pentru menţinerea unei igiene dentare adecvate.
Detartraj cu ultrasunete Air Flow – Şedinţa de igienizare are loc la începutul fiecărui tratament stomatologic dar şi odată la 6 luni. Aceasta constă în:
Detartrajul ultrasonic – îndepărtarea tartrului de la nivelul dinţilor, cu ajutorul ultrasunetelor:
Periajul profesional – se realizează în cabinet cu ajutorul unei periuţe montată la piesa unitului şi cu o pastă specială, având ca scop înlăturarea plăcii bacteriene de pe suprafaţa dentară şi înlăturarea petelor de pe dinţi determinate de alimente/tutun:
Airflow – tratamentul cu aparatul de profilaxie Airflow constă în spălarea dinţilor cu o pulbere de bicarbonat de sodiu în amestec cu apă, sub presiune, având ca scop îndepărtarea petelor de pe dinţi, din zone greu accesibilie, a depozitelor fine de tartru, având ca efect dinţi mai albi, mai strălucitori şi o respiraţie proaspătă.
Şedinţa de igienizare se încheie cu un instructaj amănunţit al pacientului asupra tehnicii corecte de igienizare, alegerii tipului de perie dentară, pastei de dinţi şi apei de gură, utilizarea firului inter-dentar în funcţie de necesităţile fiecărui pacient.